Coronakrisen må ikke få os til at glemme udlandet

  • 19. April 2020

Trods coronakrisen og et presset globalt marked, er det afgørende, at de danske arkitekt- og designvirksomheder, med internationale ambitioner, fortsat prioriterer at række ud til deres internationale kontakter og samarbejdsmuligheder. Men der skal skrues ned for de traditionelle salgspitches og betydeligt op for relations opbyggende arbejde.

Da coronakrisen nærmest fra den ene dag til den anden ramte Danmark og dansk erhvervsliv, slog det også rødder i arkitekt- og designbranchen, som jeg beskæftiger mig med. 

Én af de ting, jeg for alvor har bidt mærke i er, hvordan mange af de danske kreative virksomheder, som ellers har store internationale vækstambitioner, for en stund har valgt at kigge langt mere indad end udad. Fokus handler aktuelt om at bevare det eksisterende – inden for landets grænser – og ikke om at pleje sine internationale kontakter, som kan åbne døre for fremtidige projekter og samarbejder. 

Når jeg har forhørt mig hos nogle af mine samarbejdspartnere og i mit øvrige netværk, er jeg ofte blevet mødt med et rationale, som lyder nogenlunde sådan: 

”Det er upassende og nytteløst at række ud til udlandet lige nu, hvor det globale marked er presset, og hvor mange af vores potentielle internationale samarbejdspartnere lider store økonomiske tab.”

På mange måder er det selvfølgelig et forståeligt rationale, og der er heller intet nyt i, at kriser får os til at slutte os om os selv og kigge indad. Men når det er skrevet, er det alligevel vigtigt for mig at formidle et velmenende opråb her. For som jeg ser det, er det et udtryk for en forfejlet strategi ikke at række ud til sine internationale kontakter – også i disse udfordrende corona tider. Dog er det mere end nogensinde før vigtigt, at vi i kommunikationen med udlandet tænker langt mere i relationspleje, dialog og faglige diskussioner end i det traditionelle salg og den hurtigst mulige vej igennem salgstragten. 

Husk udlandet er i samme situation, langt de fleste arbejder hjemmefra og tiden er god til dialoger netop nu, hvor vi måske ikke alle har lige travlt, men alle ønsker at komme i gang.

Relationspleje og nordisk relevans

Det er  formentlig ikke nu, man som dansk arkitekt- eller designvirksomhed skal sætte næsen op efter den endelige underskrift på en stor international ordre. Det skal man slutte fred med og acceptere i en fart, men ved at udvise oprigtig, tillidsvækkende og ikke-sælgende interesse over for sine internationale kontakter netop nu, så er man med til at sikre sig en position som top of mind, når markedet åbner igen. 

Samtidig er det i denne forbindelse interessant at have for øje, hvordan internationale samarbejder indenfor de kreative erhverv i høj grad er baseret på tillid og en tro på, at man kan berige hinanden med idéer, viden og knowhow. Og det er netop den tro og det tillidsbånd, man har mulighed for at styrke, når man her i coronakrisen bruger kræfter, energi og ressourcer på at udvise en oprigtig interesse i sine udenlandske kontakter. Måske lønner det sig ikke lige nu og her – men det gør det med garanti på den lange bane.

Der kan være flere måder at pleje sine internationale kontakter i disse coronatider. Det kan f.eks. handle om at lægge op til digitale møder, hvor man deler erfaringer i forhold til den nuværende og udfordrende situation. Måske er der noget, man kan lære af hinanden?

Ligeledes og måske endnu mere interessant kan det handle om Skype-, Teams eller Zoom-møder, hvor man sammen med sine internationale kontakter tager faglige diskussioner om coronakrisens betydning for fremtidens arkitektur og design. Med tanke på hvor meget coronakrisen ikke blot i et dansk men i et internationalt perspektiv ser ud til at sætte ’fællesskabet’ og ’det sociale’ på dagsordenen, kan man roligt forestille sig, hvor meget man som dansk arkitekt- eller designvirksomhed vil kunne bidrage med i sådanne diskussioner – og i de samarbejder, som kan udspringe heraf. 

Allerede i dag er udlandets interesse for den nordiske samfundsmodel, human scale, vores byrum – the ’nordic approch’ og ’the danish way of living’ kolossal, og der er fra mit perspektiv slet ingen tvivl om, at vores førerposition, når det eksempelvis kommer til design af sociale boligformer, byrum og leveformer bliver endnu mere interessant for udlandet i kølvandet på coronakrisen. Men det kræver, at vi involverer og byder os til i de faglige diskussioner – både under og efter krisen. 

5 gode råd til relations pleje i coronatider

Nedenfor har jeg opsummeret nogle af de ting, som jeg mener er gode at have for øje, når man som dansk arkitekt- eller designvirksomhed skal række ud til udlandet her i disse coronatider.

1.     Tænk endnu mere i relationspleje og i at skabe opfølgende dialoger om muligheder – men lade være med at presse på for at lukke aftaler netop nu. Se relationsarbejdet som en investering, som skal bane vejen for opgaver og interessante samarbejder, når først markedet har normaliseret sig.

2.     Læg op til faglige debatter og diskussioner om relevante udfordringer og muligheder i fremtiden og sørg for at gøre det på en måde, som skaber værdi for begge parter. Hvordan kan vi bidrage i en debat eller artikler om Post Corona issues

3.     Vær oprigtig i kommunikationen og ærlig omkring hensigterne. Fortæl hvorfor du rækker ud, så det bliver tydeligt for modtageren, at det ikke handler om et traditionelt salgspitch.

4.     Undgå at blive for politisk ikke mindst i forhold til måden, forskellige samfund og lande har valgt at tackle coronakrisen.

5.     Omfavn teknologier såsom Teams, Zoom og Skype, som coronakrisen har lært os at bruge. Den gode nyhed er, at det samme har gjort sig gældende i andre lande, så selvom de fysiske grænser er lukket, er der rig mulighed for at tage de møder nu, som kan lønne sig på den lange bane.