Coronakrisen har gjort den nordiske design- og produktionstilgang mere attraktiv end nogensinde

Billedtekst: Belysningsvirksomheden Fischer Lighting hører til blandt rækken af innovative, bæredygtige danske virksomheder, som er kendetegnet ved et solidt nordisk DNA og en bæredygtig produktion – begge dele er der rift om i udlandet.
  • 9. February 2021

Coronakrisen har været med til at skabe øget global efterspørgsel efter dét, vi er rigtig gode til i Danmark – nemlig vores evne til at tænke i helheder og skabe innovative, ordentlige og bæredygtige design- og produktionsløsninger, som gør en forskel for miljøet og sætter den menneskelige trivsel i centrum.

Der er – heldigvis – ikke så meget nyt i, at udlandet er begejstret for ’the nordic solutions’ og for måden, vi i Danmark tænker og arbejder med design. Vores holistiske tilgang, som sætter mennesket først er populær. Samtidig har det længe hørt med til vores internationale omdømme, at vi i Danmark er blandt spydspidserne, når det kommer til den grønne omstilling. Det er os, Kina spørger til råds, når de nu har sat sig for at blive Co2-neutrale inden 2060.

Kina vil have mere vi har – og det samme vil resten af verden.

Coronakrisen styrker vores internationale omdømme – endnu mere

På mange måder har vi derfor i lang tid været godt kørende i Danmark i udlandets øjne. Men ikke nok med det, oplever jeg faktisk, at det seneste år med Coronakrise har været med til at skubbe endnu mere til den globale interesse for netop dét, vi er så gode til i Danmark.

Når jeg forhører mig hos mine internationale kontakter i bl.a. Kina, Nordamerika, England og Canada, fortæller de således samstemmende, hvordan man netop nu har et ekstra godt øje til Danmark. Mere end nogensinde er der eksempelvis en interesse for måden, vi med vores design og løsninger sætter mennesket først og tænker i trivsel og samvær i måden, vi skaber vores byer, offentlige pladser, bygninger og produkter. Samme store interesse er der, når vi inden for byggeriet går foran ift. den cirkulære økonomi, eller når vi aktuelt er blandt frontløberne til at bygge mere bæredygtigt i træ. I Danmark bliver vi i et internationalt lys forbundet med ordentlighed og en tillid til, at vi både som handelspartner og turistmål står for noget ordentligt, sundt, trivselsskabende – og bæredygtigt.

Det efterlader selvfølgelig et godt spørgsmål – for hvad kan den særligt stigende interesse her under Coronakrisen skyldes?

Mit bedste bud er, at forklaringen – eller en del af den – skal findes i den sårbarhed, som en stor global pandemi naturligt har skabt mange steder i verden, samtidigt. Rundt om i verden har man det seneste år, præcis som vi har det i Danmark, oplevet, hvor ondt en omfattende krise gør. Hvor meget den begrænser os i vores sociale liv, vores frihed, trivsel osv.

Mange har måske indset, hvad der virkelig betyder noget og sammen med det, kan der være skabt et kollektivt wake-up-call om, at tiden nu er inde til mere bæredygtig og løsningsorienteret handling – til at sætte både den sociale og miljømæssige bæredygtighed mere i centrum.

Få det nordiske DNA frem i dialogen med udlandet

Når nu udlandet er interesseret i ’the nordic approach’ og vores design- og produktionstilgang, betyder det også, at man har gode muligheder som dansk virksomhed med internationaliseringsambitioner – især når verden igen åbner op.

Men skal mulighederne realiseres, kræver det bl.a., at man i sin internationale branding netop formår at tage udgangspunkt i fortællingen om norden, vores holistiske tankegang og ikke mindst, at man gør sig umage med at kommunikere virksomhedens higher purpose. Omdrejningspunktet i dialogen med udlandet skal være de udfordringer, man er med til at løse.

Det er denne samlede fortælling og ikke mindst evnen til at involvere udlandet i den, som gør det muligt at vinde frem på nye internationale markeder – langt mere end det er den konkrete beskrivelse af et produkt eller en ydelse.

Klar til udlandet?

Står I foran eller midt i en internationaliseringsrejse hos jer, og har I brug for overbliver over mulighederne og struktur i processen, så kontakt mig gerne via pm@petermork.com.
__________

Billedtekst: Belysningsvirksomheden Fischer Lighting hører til blandt rækken af innovative, bæredygtige danske virksomheder, som er kendetegnet ved et solidt nordisk DNA og en bæredygtig produktion – begge dele er der rift om i udlandet.