Covid-19 har givet muligheder til kreative virksomheder med udlands-drømme – men også faldgruber

  • 30. August 2020

Trods coronakrisen og et presset globalt marked, er det afgørende, at de danske arkitekt- og designvirksomheder, med internationale ambitioner, fortsat prioriterer at række ud til deres internationale kontakter og samarbejdsmuligheder. Men der skal skrues ned for de traditionelle salgspitches og betydeligt op for relations opbyggende arbejde.

I begyndelsen af august kunne man på Finans.dk læse, hvordan de to store danske arkitektvirksomheder Bjarke Ingels Group (BIG) og Schmidt Hammer Lassen på elegant vis har formået at vende den nye digitale virkelighed skabt af coronakrisen til noget positivt. Hvor Bjarke Ingels, CEO hos BIG, forklarer, at man hos dem oplever en lettere adgang til flere projekter i Kina, fordi der ikke længere i samme grad er en konvention om fysisk tilstedeværelse, så fremhæver Kristian Lars Ahlmark, Partner og designchef hos Schmidt Hammer Lassen, blandt andet, hvordan flere præsentationer og møder med kinesiske interessenter nu kan foregå via Zoom direkte fra kontoret i København. 

Det er selvfølgelig glædeligt, at store arkitektvirksomheder og danske eksportsucceser som BIG og Schmidt Hammer Lassen ser og griber de internationaliseringsmuligheder, som coronakrisen har været med til at bane vejen for, og de tjener samtidig som gode eksempler for andre kreative virksomheder, som har ambitioner om større international succes. 

Vi må ikke glemme det internationale – heller ikke i coronatider! 

Mange regeringer rundt om i verden investerer lige nu massivt i byggeriet for at kickstarte økonomien, hvilket gør det så meget desto mere vigtigt at byde sig til som kreativ dansk virksomhed med internationale ambitioner, hvad enten man er arkitektvirksomhed, designvirksomhed, interiørvirksomhed eller noget helt fjerde.

Minimer rejseaktiviteten og forbedre de internationale relationer

At flere aktiviteter, møder, dele af præsentationer etc. i højere kan foregå virtuelt har naturligvis sine fordele – man kan ganske enkelt nå længere ud, hurtigere og nemmere. Forestil dig eksempelvis den danske møbelvirksomhed, som har godt fat i det nordamerikanske marked og hvert år tager på internationale ’forhandlerturnéer’ for at tjekke op på sit eksisterende forhandlernetværk. Kan dele af disse møder med forhandlerne fremover foregå via online videokonferencer, kan der spares kostbar tid og rejseaktivitet, som fx kan allokeres til flere touch points med andre relevante internationale kontakter. Mens rejseaktiviteten reduceres, kan båndet til udlandet med andre ord styrkes – hvilket må siges at være en win-win. 

Jeg tror da heller ikke, at der kan være tvivl om, at vi i højere og højere grad går en fremtid i møde med øget fokus på at minimere rejseaktiviteten – både for at imødekomme økonomiske og miljømæssige hensyn. 

Det virtuelle møde må aldrig stå alene – Aldrig!

Men midt i denne nye virkelighed, hvor det digitale kaffemøde på én gang er blevet mere socialt og kulturelt accepteret over det meste af verden, skal vi dog huske på én vigtig ting: Det virtuelle møde må aldrig stå alene, når man som dansk kreativ virksomhed sigter mod udlandet. 

Snarere handler det om at være strategisk bevidst om, hvornår det fysiske og det mere personlige møde er det rigtige, og hvornår man kan ’nøjes’ med at mødes digitalt. 

I den forbindelse er det i min optik vigtigt at skelne mellem dét at pleje sine eksisterende internationale forretningsforbindelser og dét at etablere kontakt til vigtige nye potentielle internationale kunder og key accounts. Når det handler om kontakten til vigtige nye potentielle internationale kontakter er det personlige fremmøde meget ofte prioriteringen værd, fordi der her skal etableres en relation fra bunden. Der skal opbygges tillid. Er kontakten først etableret, kan mere klares online – men kun så længe man med jævne mellemrum husker det personlige, fysiske besøg!

Med andre ord: Man kan ikke eksportere kreativitet – alene ved brug af Microsoft Teams.

5 råd til kreative virksomheder med internationale drømme

Nedenfor har jeg samlet 5 råd til de danske kreative virksomheder, som ønsker sig en stærk international profil – i coronatider (og i tiden derefter!)

1.     Prioriter benhårdt. Coronakrise eller ej, så handler international succes i høj grad om prioritering. Bliv skarp på egne kompetencer, find ud af hvilket eller hvilke markeder, som er rigtige for jer – og brug energi på at kortlægge de nøglepersoner, I skal i dialog med. 

2.     Involver – frem for at jage. Brug energi på at vise eksisterende og potentielle kunder og samarbejdspartnere, hvad I kan og ved – frem for på at agere ’supersælger’. Faciliter og involver dem i netværk, debatter, faglige konferencer mv., som netop har deres interesse. Ikke mindst i coronatider kan en del af dette arbejde løftes digitalt via webinarer, online fællesskaber mv. – men igen, glem ikke betydningen af det personlige, autentiske møde. 

3.     Find balancen mellem det virtuelle og det fysiske, personlige møde. Vær strategisk og prioriter især det fysiske, personlige møde over for nye vigtige relationer fx i forbindelse med salgsmøder, opstarter mv., mens virtuelle møder i højere grad kan bruges til at vedligeholde eksisterende kontakter og til at opsamle viden.  

4.     Tænk langsigtet – og opbyg relationer. Accepter at det tager lang tid at opbygge tætte relationer på et nyt marked – se relationsarbejdet som en investering, der skal bane vejen for opgaver og interessante samarbejder på den lange bane – når markedet har normaliseret sig efter Coronakrisen.

5.     Struktur, struktur, struktur! Alt for mange internationaliseringsbestræbelser slår fejl, fordi der mangler struktur i processen. Hvem skal kontaktes, hvornår skal der følges op, hvordan og hvem gør hvad? International succes kræver disciplin, struktur og en nøje plan.Det gælder både for den del af relationsarbejdet som foregår via fysiske møder og den del, som foregår online. 

Få struktur på jeres forretningsudvikling

Står du foran eller midt i en internationaliseringen hos jer, og har I brug for større overblik over mulighederne og øget struktur i processen, så kontakt mig gerne via pm@petermork.com.